Följ Värmdö kommun

Digital jobbplattform för snabbare integration

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2017 09:00 CEST

En förenklad integrationsprocess, anpassat stöd dygnet runt och ett stort urval av den viktigaste samhällsinformationen på det egna modersmålet. Värmdö kommuns satsning på den mobila tjänsten Mobilearn syftar till snabbare integration och etablering på arbetsmarknaden.

Värmdö kommun har inlett samarbete med Mobilearn, en mobil tjänst som erbjuder kvalitetssäkrad översättning av svensk samhälls- och myndighetsinformation – direkt i användarens mobiltelefon. Mobilearn erbjuder även en jobbmatchningstjänst för att snabbare få ut nyanlända i arbete.

Anpassat stöd dygnet runt
Mobilearn är en mobiltjänst för att understödja snabbare integration och etablering. De nyanlända får ett anpassat stöd som är tillgängligt 24 timmar om dygnet, både för vardagssituationer och för att snabbare kunna lära sig språk, kultur och arbetsmarknad i det nya hemlandet.

- Vi ser det som en fantastisk möjlighet för nyanlända att på ett enkelt sätt få tillgång till den viktigaste samhällsinformationen under integrationsfasen. Att även erbjuda jobbmatchning genom Mobilearn öppnar upp nya möjligheter, säger Karin Jöback, avdelningschef för tillväxtavdelningen på Värmdö kommun.

Mobilearn matchar nyanlända ut i arbetslivet genom att förenkla anställningsprocessen och stärker individen i etableringen på den svenska arbetsmarknaden. Den digitala jobbportalen ger nyanlända möjlighet att komma ut i lokala uppdrag på ett snabbt och enkelt sätt och Mobilearn kan ta hela arbetsgivaransvaret.

Förenklad anställning med matchning
Tjänsten innehåller viktig samhällsinformation, möjlighet att bygga CV och att följa dagsfärska nyheter med svensk översättning för språkträning- allt med stöd på den nyanländes modersmål. Mobilearn stödjer för närvarande språken svenska, engelska, arabiska, somaliska, persiska och tigrinja.

- Mobilearn har stor kunskap och erfarenhet i hur arbetsmarknaden fungerar för framför allt nyanlända. Vi tillför kommuner och företag ytterligare ett instrument som underlättar att få ut nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete, säger Magnus Winterman, VD Mobilearn.

Mobilearn har utvecklats i nära samarbete med flera kommuner och innehåller information från de viktigaste myndigheterna för nyanlända – exempelvis Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Försäkringskassan.

I slutet av november lanseras en ny del i tjänsten, jobbportal för nyanlända med matchning mot lokala jobb och praktikplatser. 

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.