Följ Värmdö kommun

​​Gemensam satsning på helikopter i Värmdö

Pressmeddelande   •   Sep 12, 2017 11:52 CEST

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting, Deshira Flankör (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun samt Camilla Broo, kommundirektör i Värmdö.

Värmdö kommun och Stockholms läns landsting har i dag undertecknat en avsiktsförklaring som innebär att de gemensamt ska utreda möjligheten till en permanent placering av ambulanshelikopterverksamheten i Värmdö kommun.

Geografiskt är Värmdö kommun en central och strategisk placering för en helikopter som på kort tid behöver nå över hela Stockholms län. Målsättningen är att verksamheten placeras i Värmdö innan 1 september 2020.

- Jag är tacksam för den uppslutning jag har fått från alliansen och oppositionen för att jobba fram denna avsiktsförklaring. Nu ska vi sätta fart och spana efter bästa placeringen, säger Deshira Flankör (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Helikopterverksamheten, som har funnits i Mölnvik i Värmdö kommun de senaste 20 åren, berör hela Stockholms län och opererar mestadels i skärgården. Efter beslut av flygsäkerhetsansvarig kommer flygplatsen att stängas den 16 september och ambulanshelikoptern flyttas därefter till Norrtälje.

- Nu fortsätter vi arbetet med att hitta en permanent lösning här i Värmdö. Vi är en geografiskt viktig och strategisk plats och tillsammans med SLL ska vi hitta en bra placering, säger Camilla Broo, kommundirektör i Värmdö.

Stockholms läns landsting och Värmdö kommun är överens om att ambulanshelikoptern åter bör placeras i Värmdö kommun så snart som möjligt. Genom avsiktsförklaringen förbinder sig båda parter att gemensamt utreda förutsättningarna för att ta fram förslag på en permanent lösning i Värmdö kommun.

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.