Följ Värmdö kommun

Nu invigs Värmdös nya naturreservat Hamnskogen Eriksberg

Pressmeddelande   •   Maj 14, 2018 17:14 CEST

Fredag 25 maj kl. 15.00 invigs Värmdö kommuns nya naturreservat Hamnskogen Eriksberg. Invigningen genomförs av kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör och Fredrik Sneibjerg, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Hamnskogen-Eriksberg ligger på östra Djurö, på gångavstånd från Björkås centrum. Förutom Eriksbergs skogsområde omfattar reservatet även Svinholmen och Gärdsudden.

- Området har höga naturvärden, rik kulturhistoria och stora kvaliteter som rekreationsskog och är ett av tre större sammanhängande skogsområden på Djurö, berättar Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Skogen är variationsrik och har en lång obebyggd strandsträcka. Här finns också Värmdös största hägerkoloni.


Vasakungarnas hamn

Området var under flera hundra år en av Stockholms viktigaste hamnar och de inre delarna av den forna hamnen ligger på grund av landhöjningen numer långt in i skogen. Och det har länge funnits ett stort intresse för Vasakungarnas Djurhamn:

- Jag är mycket glad över att reservatet har blivit verklighet. För ungefär 10 år sen gjordes betydande arkeologiska utgrävningar där och man har även funnit ett svärd från 1500-talet i området, säger Fredrik Sneibjerg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.


Invigningsprogram

Invigningen bjuder på sång från Kyrkans barnkör och diktläsning av elever från årskurs två, Värmdö skärgårdsskola. Viveca Jansson, kommunekolog i Värmdö, berättar om reservatet och Djurö Byalag om Sjöhistoriska Stigen. Fredrik Sneibjerg, kultur- och fritidsnämndens ordförande, håller invigningstal. Tillsammans med Djurö Byalag bjuder vi på fika.

Ta gärna bussen eller parkera bilen i Björkås centrum då det inte finns så många parkeringsplatser inne i reservatet. Invigningen pågår mellan kl. 15.00-17.00.

Välkomna!

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.