Följ Värmdö kommun

Stipendium för konst, kultur och ledarskap

Pressmeddelande   •   Maj 22, 2018 13:00 CEST

Värmdö kommun delar årligen ut ett arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet, två kulturstipendier samt ett barn- och ungdomsledarstipendium. Årets pristagare är Anders Rydell, Barbro Maassen, Filippa Nihlén och Kashif Aziz.

Kultur- och fritidsnämnden står bakom stipendierna som överlämnas i samband med festivalen Vi på Värmdö och nationaldagsfirandet den 6 juni i Gustavsbergs hamn.

- Böcker, silver och cricket. Det är bredden på kulturen och fritiden i Värmdö. Det är fantastiskt roligt att återigen kunna uppmärksamma olika förmågor som är på gång i sitt konstnärskap eller skall precis börja sin resa, säger Fredrik Sneibjerg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet

Anders Rydell tilldelas kultur- och fritidsnämndens arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet på 100 000 kr.

Motivering:

Anders Rydell har i sitt författarskap borrat djupt i antisemitismen och genom sina böcker nått internationell uppmärksamhet. I bokprojektet ”Stulen musik” skall han nu avsluta sin trilogi om nazisternas plundring av judisk kultur. Här med fokus på musik, noter och instrument. För att ”ge röst åt judiska överlevare och ättlingar och deras arbete för att återskapa sitt kulturliv”. Under senare år har antisemitismen ökat starkt i Sverige och Anders Rydells arbete blir allt viktigare. Demokratin och rättsstatens principer är inte en gång för alla säkrade utan måste hela tiden försvaras. Så också på Värmdö.

Kulturstipendiater

Barbro Maassen tilldelas kultur- och fritidsnämndens kulturstipendium på 20 000 kr. Massen tilldelas stipendiet för sitt arbete med en bok om Ingaröbon Axel Wennbergs liv.

Filippa Nihlén tilldelas kultur- och fritidsnämndens ungdomskulturstipendium på 20 000 kr. Stipendiet ska användas till vidareutbildning inom silversmide.

Barn och -ungdomsledarstipendium

Kashif Aziz - Värmdö Cricket Club tilldelas kultur- och fritidsnämndens barn- och ungdomsledarstipendium på 20 000 kr. Kashif tilldelas stipendiet för sitt arbete med att starta och leda Värmdö Cricket Club.

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.