Följ Värmdö kommun

Två konstnärliga projekt av Monica Larsson på Gula Galleriet

Pressmeddelande   •   Okt 13, 2017 09:11 CEST

Två konstnärliga projekt av Monica Larsson visas i Gula Galleriet, Gula Byggningen i Gustavsbergs Hamn. En film om att leva med Aspergers syndrom tillsammans med ett Skapande skola-projekt på Farstavikens skola.

“Samtal på Transsibiriska” - en dokumentärfilm om våra olikheter

Forskning visar att människor med Aspergers syndrom ofta är mycket intelligenta människor som ser och upplever världen på ett annat sätt. Det innebär att de kan ha svårt för att läsa andra människor, följa sociala koder samt har ett stort behov av bestämda rutiner och stimulans.

Monica Larsson tilldelades 2015 Värmdö kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet för sitt projekt att göra en dokumentärfilm, Samtal på Transsibiriska, om hur en person med Aspergers Syndrom upplever och kommunicerar med omvärlden.

Filmen är ett samarbetsprojekt mellan Monica Larsson, Jakob Persson, som har diagnosen Aspergers syndrom och är Asperger informatör samt Hanna Persson, student på Filmlinjen på Fridhems Folkhögskola.

Filmen är 22 minuter lång och i den bjuds besökarna in att lyssna på samtalet och följa med på resan. På utställningen kommer det även att visas fotografier från resan.

Ett Skapande-skola projekt på Farstavikens skola

Skapande skola är ett stadsbidrag genom Kulturrådet som ska stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Eleverna på Farstavikens skola fick genom ett Skapande-skola projekt i uppgift att tillsammans med Monica Larsson göra ”doodlingar”. Att doodla är att göra spontana mönster, teckningar som växer fram allt eftersom. Eleverna fick kvadratiska papper på 20 x 20 cm och tuschpennor att jobba med. Monica Larsson fotade sedan av mönstren, överförde dem på ca 800 klinkerplattor och brände in bilderna i glasyren på klinkerplattorna. De monterades sedan på två stora bänkar i entréhallen på skolan. Det var 80 elever som deltog i projektet.

Utställningarna pågår mellan 4/11 och 17/12 2017. Öppet lördagar och söndagar kl. 11-16.

Adress: Gula Galleriet, Gustavsbergs Hamn, i samma hus som Gustavsbergs Konsthall.

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.