Följ Värmdö kommun

Två miniatyrer av Anonymouse i Gustavsbergs hamn!

Pressmeddelande   •   Jun 27, 2018 12:24 CEST

Nätverket Anonymouse har på inbjudan från Värmdö kommun tolkat livet i Gustavsberg, med utgångspunkt från kulturarv, förnyelse och livet som pågår där nu. Installationerna i miniformat finns nu att beskåda för allmänheten.

Anonymouse kallar sig själva ”ett löst sammansatt nätverk av möss och människor” och är verksamma sedan mars 2016. I sina installationer leker nätverket med tanken på att det finns en värld precis utanför vårt synfält, där möss och andra smådjur lever lite som vi människor och tar vara på saker som vi tappar eller slänger. Gruppen utgår ofta från utställningsplatsens historia och kulturarv i sina verk och gestaltar detta i en ny berättelse. Förhoppningen är att den nya installationen ska tilltala en bred målgrupp och upplevas berikande för hamnområdet. 


”Det känns både spännande och hedrande att Anonymouse valt att tolka livet i Gustavsberg på det här unika sättet” säger Fredrik Sneibjerg (L), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Värmdö kommun. ”Samarbetet mynnar också ut i ett roligt och innovativt sätt för kommunen att presentera och tillgängliggöra offentlig konst”.

Anonymouse kände från början till Gustavsberg som en kultur- och bruksort, känd för sin porslinsfabrik. Efter att besökt platsen och läst på kring dess historia, målades dock bilden upp av en ort i förändring.

”Vackra gamla industrilokaler står kvar, men samsas nu med nybyggda lägenhetshus och människor flyttar hit av andra anledningar än att jobba på fabriken. Om Gustavsberg helt har hittat sin nya identitet bland turism, båtar, ateljéverksamhet, nybyggen och brukshistoria, återstår att se. Och mitt i alltihop pågår livet. Det har vi försökt att skildra", förklarar gruppen.

Installationerna är lokaliserade på två olika sidor av Chamottevägen i Porslinskvarteren. En öppen visning av dessa hålls den 28/6 kl. 13.00-15.00, samlingsplats Chamottevägen 4, Gustavsbergs hamn.

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med drygt  43 000 invånare och över 10 000 öar. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor. Följ oss på Facebook och Instagram.