Följ Värmdö kommun

Värmdö säljer fastighetsbestånd till Rikshem

Pressmeddelande   •   Sep 10, 2015 09:45 CEST

Värmdö kommun säljer 49 procent av VärmdöBostäder och delar av det kommunala fastighetsbeståndet till Rikshem för cirka 1,4 miljarder kronor. Rikshem kommer även att bygga ytterligare 500 bostäder på mark som ska förvärvas av kommunen.

VärmdöBostäder äger och förvaltar cirka 2000 lägenheter i Gustavsberg, Hemmesta, Stavsnäs/Djurö och Ingarö. Genom affären får Värmdö kommun in en stark partner och kapital till att rusta upp befintligt hyresbestånd.

– För Värmdö kommun är detta en välkommen satsning på bostäder när efterfrågan är som störst i regionen. Vi får resurser för att investera i gemensamma byggprojekt och möjligheter att finansiera delar av all den infrastruktur som behöver byggas ut när kommunen återigen växer snabbt, säger Monica Pettersson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vi ser stora möjligheter att utveckla VärmdöBostäder genom Rikshems affärsmässighet och erfarenhet av egen förvaltning, bostadssociala insatser och samarbete med kommunerna. Att köpa 49 procent av ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag ligger helt i linje med Rikshems ambition att vara den nationella allmännyttan, säger Ilija Batljan, vice vd och chef för affärsutveckling på Rikshem.

Satsning på hyresrätter

I affären ingår även att Rikshem förvärvar markanvisningar för uppförandet av 500 hyres- och bostadsrätter i kommunen.

– Äntligen får vi till en storsatsning på byggande av hyresrätter i Värmdö. De bort åt 1000 lägenheter som kan bli ett resultat av denna överenskommelse kommer, tillsammans med satsningarna i centrala Gustavsberg på över 2000 nya bostäder, att förbättra vårt bostadsutbud, säger Annika Andersson Ribbing (S) kommunalråd.

Affären planeras att behandlas av Värmdös kommunfullmäktige den 30 september 2015.

Värmdö kommun och Rikshem fortsätter samarbetet med att diskutera försäljning av samhällsfastigheter i kommunen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö, 08-570 470 12, monica.pettersson@varmdo.se

Stellan Folkesson, kommundirektör i Värmdö kommun, 08-570 476 43, stellan.folkesson@varmdo.se

Ilija Batljan, vice vd Rikshem, 0705-18 39 67, ilija.batljan@rikshem.se

Jennie Wolmestad, kommunikationschef Rikshem, 0706-87 18 57,jennie.wolmestad@rikshem.se

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med 40 000 invånare och över 10 000 öar.

Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.